'Hier maken we vrienden voor het leven'

Een plek waar jongeren met een licht tot matig verstandelijke beperking écht mee kunnen doen, net zoals ieder ander. Een plek waar ze kunnen beleven, ontdekken én waar ze op ieders eigen tempo werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Maak kennis met 'Samen Bijzonder,' een kleinschalige, kwalitatieve dagbesteding in hartje Geleen. “We willen graag middenin de samenleving staan.”

 

 

Oprichters én begeleiders Larissa Smeets en Ilvy Heuijerjans gaan elke dag opnieuw aan de slag met de groep jongeren. “Wij zijn niet de standaard dagbesteding die veel mensen kennen”, aldus Ilvy. “Wij willen onze jongeren het leven leren, op hun eigen tempo en niveau meedoen met de samenleving.” Samen Bijzonder maakt gebruik van visuele ondersteuning die, als een rode draad, door de dag heen loopt. Denk hierbij aan een dagplanning die 's ochtends wordt gemaakt. “Deze visuele hulpmiddelen helpen onze jongeren om structuur en overzicht te behouden, waardoor groei mogelijk is. Door hen daarnaast belevingen, middels themas, aan te bieden, proberen we ze bewuster te laten leven. Gezonde voeding, sport, het opbouwen van sociale contacten, maar ook ontspanning zijn bijvoorbeeld zaken waar we veel aandacht aan besteden.”

Vijf dagen per week komen de jongeren naar Geleen. “We zoeken in elke groep altijd naar een goede match onderling”, aldus Ilvy. 'Goed kunnen samenwerken en een sociaal netwerk opbouwen is voor de jongeren heel erg belangrijk.”

 

 

Herkenning en contact

In het centrum van Geleen voelen de jongeren zich als een vis in het water. “Onze locatie is te vinden in hartje centrum. Dit draagt aanzienlijk bij aan de zelfredzaamheid van de jongeren”, legt Ilvy uit. “Ze kunnen zelf naar de winkel, we hebben alle faciliteiten vlakbij en van hieruit zijn we ook snel op andere locaties, waar we bijvoorbeeld met de jongeren sporten. We zijn ook graag geziene gasten bij lunchroom 't Witte Broodje. Hier werken de jongeren elke donderdag mee in de zaak én kunnen de klanten genieten van onze zelfgemaakte koekjes of pindarotsjes bij hun koffie. Met de ondernemers van 't Witte Broodje, maar ook Ad Triepels van Triepels slagwerk, hebben we een leerzame en fijne verbinding.”

 

 

Op zoek naar verbinding

Geleen is een prima uitvalsbasis, maar soms missen we het persoonlijke contact. We worden op sommige plekken wel herkend, maar we zouden nog meer die verbinding willen leggen met winkeliers of horecaondernemers in het centrum. Samenwerken is hierin het sleutelwoord. De jongeren leren veel tijdens deze momenten. Misschien kunnen onze jongeren wel een leuke klus doen of meehelpen in de zaak; in dat geval mag men zich altijd bij ons melden.”